Lody michałkowe, Lody z Nutelli {przepis}

W wakacje domowa produkcja lodów ruszyła pełną parą. Wypróbowałam wiele przepisów na domowe lody na patyku, tych z jogurtem, i tych z mlekiem. Z owocami i czekoladowych. Domowe lody owocowe (z mleka) bardzo mi smakują. Jednak lody czekoladowe, na które znalazłam przepisy w sieci, nie spełniły moich oczekiwań w 100%. Miały kolor idealnie czekoladowy i jej delikatny posmak, były dietetyczne, ale co z tego, skoro smak nie był taki, jakiego oczekuje się po lodach z czekoladą (nie przeszły też "testu Marysi" - moja córka ich nie polubiła...).
Pewnego sierpniowego poranka na blacie kuchennym stało opakowanie Michałków. Bez wahania wrzuciłam kilka do zwyczajowej mikstury na lody.
I to było to! Py-cho-ta!
Potem parę testów (wrzucałam mniej lub więcej Michałków, sprawdzając, która proporcja będzie najlepsza, kierując się oczywiście chęcią przygotowania jak najbardziej dietetycznych lodów) i oto jest: przepis na najlepsze domowe czekoladowe lody na świecie! Lody michałkowe i lody z Nutellą mogą nie być lodami odpowiednimi dla osób na diecie, choć słodkich dodatków na jednego loda przypada naprawdę niewiele (2 Michałki albo 2 łyżeczki Nutelli), więc osoby zdrowo odżywiające się, nie powinny się ich tak bardzo wystrzegać (oczywiście nie są to lody dla osób uczulonych na któryś ze składników np. Michałków).
Nie jestem mistrzynią w kuchni, ani tym bardziej blogerką kulinarną, ale ten przepis aż się prosi o podzielenie się nim z innymi lodożercami:) Zachęcam też do jego modyfikacji i miksowania lodów z innymi czekoladowymi składnikami (np. z truflami, smak będzie nieco inny, ale na pewno grzechu warty;).



na powyższych zdjęciach lód z Nutellą jest na różowym patyku, a lód michałkowy na patyku o kolorze morskim

Składniki
Moje lody opierają się na miksturze z mleka, bananów i kakao, do której dodałam Michałki bądź Nutellę. Na 100 ml mleka dodaję jednego średniej wielkości banana i łyżeczkę kakao. 
Lody michałkowe powstają po dodaniu 2 Michałków na 100 ml mleka, a lody z Nutellą po dodaniu 4 łyżeczek Nutelli na 100 ml mleka. 
2 Michałki na 100 ml mleka dają nieco łagodny posmak, można dać 3 Michałki na 100 ml mleka (4 to już zbyt wiele, lody smakują wtedy bardziej jak zamrożone cukierki). Proporcje Nutelli są umowne, gdyż nie jest tak łatwo dodać całą zawartość łyżeczki do mikstury (część ląduje w brzuchu:))).


Do przygotowania lodów w foremce Rice potrzebne jest 200 ml mleka (a więc 200 ml mleka + 2 średniej wielkości banany + 2 łyżeczki kakao + 4 do 6 Michałków / 8 łyżeczek Nutelli).

Jeśli masz inną foremkę, dostosuj powyższy przepis do objętości foremki. Nie przejmuj się, jeśli nie wykorzystasz całej mikstury do przygotowania lodów. Równie dobrze smakuje ona w formie koktajlu!

Przygotowanie
Banany dobrze jest najpierw obrać;) i pokroić na kawałki, a z cukierków zdjąć papierki:) 
Wszystkie składniki należy umieścić w mikserze i zmiksować. 
Powstałą w ten sposób miksturę przelać do foremek i zamrozić (min. 4 godziny).

Udostępnij post:

2 komentarze:

  1. Ja uwielbiam na LM patrzeć... bo chłopca to raczej trudno by było w nią ubrać ;-) Cóż, dobre i to.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj trudno by było:) całe szczęście dla chłopaków są też fajne marki! (przyznaję - nie tak słodkie jak dla dziewczyn, ale chyba dla chłopaków to dobrze?)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony ślad!

Copyright 2014 Gęsiego.
Designed by OddThemes